Friday, June 24, 2011

Blogspot dibanjiri dengan blogger baru???

Assalamualaikum dan selamat petang semua :)
Sejak akhir-akhir nie, terasa bagai belog nie telah dianak tirikan oleh cik elmo bukan?
ehhh, sebanarnya tidak.. Cik elmo sibuk dengan kehidupan seharian sebagai seorang pelajar..

Maklum sahaja lah, cik elmo bakal menghadapi peperiksaan di penghujung tahun nie..
Jadi, segala aktiviti termasuklah aktiviti berbloging terpaksa di letak tepi dahulu..
Di harapkan para pembaca tidak ternanti-nanti akan penulisan daripada cik elmo ye :)

Jadi, entri kali nie cik elmo ingin menyentuh sedikit tentang kebanjiran blogger-blogger hijau
seperti cik elmo nie.. haisy, maaf ter'promote' diri pulak.. Apakah sebab-sebab yang telah menyebabkan terjadinya kebanjiran ini.. Berikut merupakan antara sebab musabab yang telah berjaya saya senaraikan :


  • facebook yang semakin membosankan
Umumnya, semua orang tahu setiap kejadian ada pasang surutnya.. Setiap kepopularan juga ada naik turunnya jugak... Betul tak? Haa, konsep seperti nie sesuai dalam memperjelaskan kedudukan facebook di mata penggunanya..  Sebab itu, sekarang nie ramai orang sudah beralih arah ke laman blogspot pulak.. Sekurang-kurangnya mereka dapat mengembangkan bakat penulisan yang mereka pendam selama ini..


  • ajakan daripada kawan-kawan
Kadangkala, kita juga boleh tertarik apabila terdengar gosip daripada kawan-kawan untuk mewujudkan ruangan penulisan di alam maya.. Yela, kalau dah hari-hari kawan korang asyik bercakap pasal belog je, siapa yang tak teringin untuk ada jugak kan?


  • medium untuk menambah kenalan
Manalah tahu kalau korang nie teringin nak mempunyai kenalan di alam maya..
Nahhh, inilah salah satu laman yang tepat untuk korang memulakan sesebuah persahabatan itu..
Manalah tahu, melalui alam maya nie, korang boleh terus menjadikan hubungan persahabatan nie
menjadi rapat di alam realiti nanti.. Siapa tahu kan?


Sekian sahaja sesi pertemuan kita pada kali nie.. Semoga kita bertemu lagi di lain waktu ye :)

Friday, June 10, 2011

hitam putih kehidupan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Saat ini teringin betul rasanya bagi saya hendak menaip sesuatu.. Tapi saya risau apa yang bakal saya taip nanti akan bertukar menjadi merapu dan mengarut.. heh, sebenar nya idea untuk menaip masih terlalu banyak.. Maybe kerana saya masih hijau lagi dalam dunia blogging nie.. 

Semenjak akhir-akhir nie, banyak betul kejadian yang terjadi dalam kehidupan saya nie.. Tapi bila hendak menaip balik setelah saya fikirkan baik dan buruk semua nya , adakah benar untuk saya menaip di sini? Well , bagi saya buat masa sekarang hendak cerita perkara peribadi di dalam belog adalah amat digalakkan sama sekali.

Banyak baik buruknya apabila menaip tentang hal peribadi tak kisah lah sama ada kita nie pandai maths ke, kita nie tak pergi kelas mengaji ke, kita nie susah nak cari fesyen baju ke, semua tu nampak macam hal remeh.. Tapi apabila banyak mata-mata yang sibuk-menyibuk nak mengetahui hal kita, dorang akan ambil perkara yang remeh tu dan bertukar kepada bentuk sindiran , provokasi dan sebagai nya.. 

iyep, itulah salah satu perkara yang seorang blogger akan lalui jikalau dorang mempamerkan kisah peribadi yang sepatutnya tersimpan rapi di dalam diri masing-masing.. Sebab itu, orang dulu-dulu pernah berpesan, kalau nak bersikap jujur sekalipon biar bertempat.. Kang tak pasal pasal sikap kejujuran itu sendiri boleh memburukkan diri kita balik..

kekdahnya saya bercakap soal ini pada entry kali nie? Macam nie, baru-baru nie, kita semua dikejutkan dengan berita yang hot dan sensasi yang sering terpampang di dada-dada blog seperti isu adinda evans, Gambit si pengarah video klip dan macam-macam lagi.. Kelihatan ramai blogger yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang isu itu.. Tidak kurang pulak ada yang secara beraninya memberi kutukan yang pedas-pedas kepada mereka..

oke, mungkin juga disebabkan isu-isu tersebut membuatkan saya sendiri tampil untuk menaip sesuatu di ruangan blog nie.. Kita sepatutnya sebagai warga yang prihatin seharusnya membantu dorang dengan memberikan nasihat untuk menjernihkan lagi keadaan.. Tapi, apa yang berlaku sekarang ialah sebaliknya.. Siapa yang tak sedih bukan kalau setiap kali membaca entri daripada blog bloggers lain, mereka mempamerkan bahasa-bahasa kesat, memaki hamun bagai?

Ingatlah, hidup itu sebuah pembelajaran dan pembelajaran di dalam kehidupan seharian itu amat berharga dan tidak dapat dibeli di mana-mana.. Kadang-kadang kita sendiri tak dapat memahami apa-apa perkara yang seseorang itu cuba sampaikan di dalam blog mereka kerana kita sendiri tak pernah mengalaminya.. Sebabnya, lain orang lain ceritanya..

Thursday, June 9, 2011

salam perkenalan

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..
Hari ini merupakan hari pertama bagi saya untuk menulis di ruangan blog nie.. Salam perkenalan buat para blogger yang singgah.. Masih terlalu banyak yang perlu saya pelajari mengenai penulisan di dunia blog nie.. Saya harap, anda sudi memberikan tunjuk ajar kepada saya ye :)

Sebenarnya, saya teramatlah bingung untuk bermula daripada mana.. tapi, saya akan mencuba sebaik yang mungkin untuk menaip entri ini.. Terlebih dahulu, mesti lah kena perkenalkan diri dulu kan? Orang kata, kalau tak kenal macam mana nak mesra kan? okay, nama sebenar saya ialah Cik Peah hidung kemek kepala senget.. HAHA   gurau jew lah..

Jadi di sini, saya hanya menggunakan nama samaran sahaja sebagai identiti yang sah di dalam blog ini, iaitu Ieyza Elena.. Saya harap, lepas nie tiada orang lagi yang akan meragui tentang identiti saya ini ye.. ohhh ya, saya masih lagi bersekolah dan  bakal menduduki peperiksaan UPSR di penghujung tahun ini.. Saya mula mengenali belog ini pon setelah tertarik dengan blog kakak saya.. Segala macam perkara yang ada di dalam blog nie, kakak saya yang menolong untuk membuatnya termasuklah entry nie.. heee~ Salam perkenalan yaaa !