Saturday, March 31, 2012

Tutorial Cara Masukkan Header ke Blog

.Assalamualaikum semua :)

Haiii, Tak tahu nak masukkan header macam mana? Yeahhh, Ieyza tahu, ada yang tak tahu lagi. Memandangkan jumlah blogger baru dan juga yang masih hijau di dunia blogging nie semakin meningkat.

Jadi, macam mana caranya? Senang je. 

1. Dashboard > Design > Page Element > Tekan EDIT seperti di bawah :)


2. Then , akan keluar macam ini :

masukkan gambar, lepas tu :

3 . Nanti , ada lah header kat blog korang :)

* Tahukah anda, header pun mempengaruhi blog yang cantik tahu ? =)

Thursday, March 15, 2012

Tutorial Cara Daftar Churpchurp

Pernah tak korang dengar perkataan Churp Churp?  Ieyza rasa rata-rata semua blogger lagi familiar dengan nuffnang jika dibandingkan dengan Churp Churp nie.


ChurpChurp merupakan adik-beradik Nuffnang juga. Nuffnang lebih kepada blog untuk pengiklanan. Tetapi ChurpChurp pula menggunakan laman facebook/Twitter sebagai tempat yang terbaik dan paling berkesan untuk mengiklankan sesuatu produk!

Sambil melayari internet, boleh menambah pendapatan sampingan


ANTARA CONTOH IKLAN IALAH SEPERTI DI ATAS BLOG IEYZA. CLICK SALAH SATU IKLAN TU DAN KORANG AKAN LIHAT PELBAGAI JENIS IKLAN :) 

Menarik kan? So, jom lah register Churpchurp!

CARA NAK DAFTAR CHURP-CHURP
1) Pastikan korang telah LOG IN Facebook korang tu dulu.
2) Korang CLICK SINI dulu untuk mendaftar.
3) Next step,

i) Korang akan dapat page. So, CLICK SIGN IN WITH FACEBOOK. #Kalau tak boleh korang refresh sampai boleh tekan :)

Tekanlah LOG IN WITH FACEBOOK jika depa suruh ^_^

ii) Kalau keluar macam ni pulak, korang CLICK ALLOW.

iii) CLICK ALLOW lagi.

iv) Korang akan di-directedkan ke page macam ni kan? So, tekanlah AUTHORIZE WITH FACEBOOK.

v) CLICK AUTHORIZE WITH TWITTER pulak. Kalau takda Twitter, just CLICK SKIP :)

vi) Okay, bahagian maklumat ni kena isi dengan betul-betul. Jangan tick kotak yang Ieyza merahkan tu jika anda beragama Islam.

vii) Oh yes, jangan lupa letak nama korang kat URL tu ye :) And then, TICK kotak-kotak tu dan I UNDERSTAND........ and CLICK lah UPDATED!

viii) If nak usha iklan yang perlu korang promotekan, silalah CLICK DASHBOARD dan jangan lupa click SETTINGS untuk isi benda-benda penting :)

Nanti Ieyza ajar cara-cara nak kongsi kempen iklan nie. Nantikan ye :)

Tutorial Cara Nak Printscreen Page

Okey, ramai juga yang tanya Ieyza macam mana nak printscreen sesuatu laman web? Dan kebanyakan nya kawan Ieyza dalam facebook. 
Nak terangkan dekat dorang, buat penat menaip tapi satu pun dorang tak faham. So Ieyza buat tuto macam mana nak printscreen .

1)Cuba usha keyboard korang , ada tak PrtSc ?
2)Korang pergi ke laman web mana yang korang nak, and then tekan PrtSc
3) Pastekan (tekan Ctrl+V) dekat paint .
4) Okey, siap.

Tutorial Link Nak Cari kod warna

Assalamualaikum semua :)

okey, kali nie Ieyza nak buat tutorial ringkas sahaja pasal cara-cara nak cari code warna. Apa ang perlu korang buat ialah korang pergi ke link dibawah nie.


And then, pilih warna yang korang suka. Lepas tu, akan ada kod warna yang keluar. Korang hanya perlu copy dan tampalkan dekat template design. Itu je.

Okey, senang je kan?

entri ringkas+padat+senang :)


Tuesday, March 13, 2012

Tutorial Cara Daftar Nuffnang

As you can see, ramai top blogger gunakan Nuffnang ni sebagai salah satu platfrom untuk mendapatkan duit sampingan. So, alang-alang korang berblog, duit pun korang dapat.

So, untuk new bloggger, Ieyza suggest korang daftar Nuffnang sebab Nuffnang boleh dipercayai dan banyak keuntungannya untuk blogger. But, dengan syarat, viewers blog korang kenalah 50 lebih setiap hari.


1) Firstly, mestilah click Nuffnang. Next step, just follow through picture okay?

i- Tekan SIGN UP.
ii- Yang kat SIGN UP AS tu korang pilih BLOGGER.

i- Then, akan keluar satu page macam kat atas. Apa lagi, korang isi je lah semua maklumat tu dengan jujur dan betul. Pastikan email dan password tu betul ye.

i- Kat bawah tempat isi maklumat tu, ada benda lagi yang korang perlu buat.
ii- FIRST : Tick semua kat bahagian kotak kecil.
SECOND : Selesaikan CAPTCHA tu.
iii- After dah selesai semua, click SIGN ME UP!

i- Bila keluar page macam ni, that's mean Nuffnang dah hantar link registration tu. So, pergi la check kat account email korang tu.

i- Bila dah jumpa message daripada Nuffnang tu, bacalah message tu. Then, click seperti yang Ieyza merahkan tu.

i- Apabila tekan link tu, automatic korang akan di-directkan kat page macam gambar di atas. So, korang just CLICK HERE.

i- Yang penting sekali, korang click BLOG MANAGER. Then, isi lah apa yang pihak Nuffnang tanya tu. Suka hati lah nak jawab dalam English or Malay, hehe.

i- Lepas isi semua tu, pastikan korang masukkan NAMA BLOG dan URL BLOG dengan betul! Kalau salah, sia-sia je lah, huhu.

i- Lastly yang penting, korang kena letaklah iklan kat blog korang tu. Just click ADD ADS. Macam mana nak letak? Nantilah Ieyza buat tutorial lagi. hehe~ tunggu tau!

Tutorial Cara Buang Word Verification

Assalamualaikum wbt :)

Okey, Secara umumnya banyak blogger yang mengeluh dek kerana tiada orang yang mahu memberi respons terhadap apa yang mereka coretkan. Tapi, sebenarnya, ini semua adalah berpunca daripada kesilapan mereka sendiri.

Mereka tidak membuang word verification (rujuk gambar di bawah) dan telah menyukarkan para pembaca untuk meninggalkan komen. Jadi, para blogger sekalian, mari kita mulakan :




1) DESIGN->> SETTING

2) PILIH COMMENT

SCROLL ke bawah. ADA NAMPAK MACAM GAMBAR KAT BAWAH NI .

Show word verification for comments?
PILIH NO

Simple je kan? 
Selamat mencuba :)

Monday, March 12, 2012

Tutorial Cara Tick Expand Widgets

Assalamualaikum semua :)

Now, Ieyza nak ajarkan pada New Bloggers, terutama sekali kepada yang tak tahu, kat mana nak TICK EXPAND WIDGETS! Tujuan nak kena tick nie, sebab nak cari kod yang tak ada bila kita cari.
Ye lah. Kalau tak TICK, takut tak jumpa pulak kod yang perlu dicari tu kan? Okey, tanpa melengahkan masa, jom kita pelajari caranya :

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Then, klik Edit Html dan terus TICK EXPAND WIDGETS macam Ieyza tunjukkan itu ye! ^_^

 

3. Okey , Lepas tick tu, korang boleh lah cari kod yang korang nak cari kan tu! hehe :) Senang je kan?

4. Cari lah kod tu sekarang. Apa? Tak tahu nak cari kod macam mana ye? Boleh lah korang >>Klik Kat Sini << Di situ, ada Ieyza tunjukkan cara penggunaan Ctrl+F tu.

Tutorial Cara Gunakan Ctrl+C (Copy Ayat)

Assalamualaikum semua :)

Seperti biasa, tutorial ini dibuat khas untuk membantu para blogger baru sekalian :) Ya, ini adalah asas kepada blogger dalam mempercantikkan lagi blog mereka.

1) Korang highlightkan ayat yang korang nak copy tu. Tak faham? Tengok gambar bawah nie dulu :

2) Dah kan? Cuba tengok kat keyboard korang tu, ada kan function CTRL dan huruf C? Okay, dekat ayat yang korang highlightkan tu, korang tekanlah CTRL dan C dengan serentak. Secara automatik ayat korang tu dah dicopy (disalin).


3) Now, korang boleh paste kat mana-mana yang korang nak. Nak paste boleh melalui mouse korang (tekan right click) atau tekan CTRL dan V secara serentak.


4) Harap korang faham. Thanks for viewing this tutorial. Byebye :)

 

Tutorial Cara Mudah Nak Dapatkan Blog ID

Assalamualaikum semua :)

Korang nak cari Blog ID kan? Jadi, korang nak buat apa? Oh, iye lah. Mana lah tahu kot-kot ada coding yang memerlukan blog id keKan dah gelabah? hihi. okey2. Now, ikut Ieyza step by step :)

1. Log in > Dashboard > Design 

2. Tengok gambar dekat bawah nie. Korang follow je okey? :)




3 . Haaa. Dah dapat? Senang kan? 

Gud Luck ! >.<

Sunday, March 11, 2012

Tutorial Cara Nak Guna Ctrl+F

Assalamualaikum dan hai newbie :)

Okey, hari nie, Ieyza nak ajar korang cara betul untuk menggunakan Ctrl+F. Sebelum tu, apakah fungsi Ctrl+F (F3) nie? Ya, ada dikalangan korang yang tahu dan ada juga yang tak tahu.

Jadi, Ieyza akan explain kan kepada korang yang belum tahu lagi tu okey? Ctrl+F berfungsi untuk memudahkan korang untuk mencari kod dekat Edit Html. Rujuk gambar dibawah sebagai contoh :

(Kalau tak jelas, boleh klik gambar di atas)

Jom pelajari cara-caranya :
1. Korang klik Design
2. Tekan Edit Html
3. Tick Expand Widget Templates ( bagi kod yang harus "TICK")
4. Paste kan kod yang perlu dicari
5. Bila korang past , automatik akan " ter-highlight" warna hijau or kelabu.



* Macam mana nak tekan ctrl + F ?

Ala, senang je. Korang cuba tengok dekat keyboard korang. Ada button Ctrl kan?? So, korang tekan (Ctrl) serentak dengan huruf F. Secara automatik dia akan terkeluar seacrh box, macam yang Ieyza tunjuk kat no.4 tu. 

Tak kiralah sama ada dia akan terkeluar kat bahagian bawah or atas. Korang try lah tengok okey ?:)



Mudah kan cara nya? SELAMAT MENCUBA ye! :)