Saturday, April 7, 2012

Tutorial Cara Letak Iklan Nuffnang

Assalamualaikum semua :)

Nuffnang tu apa? Nuffnang tu kira macam majikan korang, mereka akan memberi kita duit sepanjang berblog, hihi. So, memang rugi kalau korang tak ambil peluang keemasan nie. Belum buat Nuffnang? Korang boleh TEKAN SINI.

1) First, mestilah kena pergi kat NUFFNANG.

2) Log In akaun korang, pilih ADD ADS.

3) Okay, kat situ ada 3 iklan kan? Seterusnya, korang ikut cara nie :

To put on header

1) From your blog, Dashboard > Design > Edit HTML.
2) Copy code Nuffnang tu.
3) Tekan CTRL+F atau F3, cari code <head> dan code Nuffnang yang korang copy tu pastekan DI ATAS code <head>.
#Kalau tak jumpa code <head>, korang cari code nie : <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>. Then, paste code Nuffnang tu DI BAWAH code tu.
4) Preview dulu, kalau dah menjadi dan takda error, korang boleh SAVE.

To put on sidebar

1) From your blog, Dashboard > Design > Add A Gadget > Choose HTML/Javascript.
2) Copy code Nuffnang tu.
3) Di ruangan HTML/Javascript tu, korang paste je lah code Nuffnang tu :) Letakkan position iklan tu di sidebar korang.
4) Save and preview your blog.

To put between contents

1) Macam biasa, Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2) Tekan CTRL+F/F3, cari code ni : <data:post.body/>.
3) Korang copy code Nuffnang tu, dan pastekan kat BAWAH code <data:post.body/>.
#Kalau tak jumpa code <data:post.body/>, cari code </b:includable> dan pastekanDI ATAS code tersebut.
4) Preview and save.

Tadaaa! Have a nice day with Nuffnang. I love Nuffnang :) 
Korang akan rugi kalau tak sign up Nuffnang. Trust me :D

1 jejari komen:

humaira sany said...

Saya dh daftar ads tp xboleh nk ltk pun iklan kt blog.cne nk paste code iklan tu