Sunday, July 1, 2012

Tips Pemilihan Font untuk Blog Post

Assalammualaikum dan selamat sejahtera untuk korang semua (:

Hari ni sempat jugak Ieyza menghupdate blog. Semangat awal bulan yang baru lah kata kan. hihi

Oke , petang ni nabila nak bagi Tips sikit untuk blogger blogger yang amat mementingkan kecomelan dan keanggunan blog korang terutama blogger perempuan yang pasti nya ingin kan kekemasan dalam sesebuah blog.

Walaupun nak blog korang nampak comel tapi Font tu jangan lah terOVER kecik sangat. Konon nak nampak comel tapi kalau kecik sangat, macam mana para pembaca nak baca entri awak yang cun melecun tu? kalau nak kecik tu berpada-pada lah sikit okey?

Next , kalau boleh jangan guna font yang pelik-pelik boleh tak? Guna font biasa-biasa je, font tu tak mencacatkan blog korang pun. Sebaik jangan gunakan font yang berangkai/bersambung-sambung. Konon nak tulisan macam seorang doktor, tapi kalau pengunjung tak faham. Macam mane? susah kan korang jugak kan?

Last, colour font tu biarlah yang sesuai okey ? kalau background putih letak la font colour hitam. Kalau background hitam letak la font colour yang cerah. Senang para pengunjung nak baca dan memberi komen.

Okey, itu sahaja tiga tips dalam memilih font yang dapat Ieyza kongsikan bersama kalian kali nie. Jumpa lagi di lain hari yaa?  


1 jejari komen:

rioseto said...

Text colour merah campur hitam seperti blog adek, boleh tak? hitam saja sebaiknya ya...