Monday, July 9, 2012

Tutorial : Cara Pasang Top Commentator Dalam Blog

Assalamualaikum korang ^^

Masih ramai di kalangan blogger yang tidak mahu berkongsi trafik bersama pembaca setia mereka. Kedekutkah mereka? Atau mungkin mereka semua tidak tahu macam mana mahu berkongsikan trafik.

So, diharapkan tutorial kali nie dapat memberikan manfaat yang berguna kepada korang dalam menarik minat para pembaca untuk meninggalkan komen pada setiap kali bertandang ke blog korang. Kiranya macam bagi semangat lah kan?

Okey, tanpa melengahkan masa, ayuh kita mulakan tutorial kali nie :

1. Dashboard blogger > Design >Page Elements
2. Klik pada Add A Gadget, pilih HTML/Javascipt
3. Copy kod di bawah nie dan tampal (Ctrl+V) kat dalam window tadi.

<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=http://www.bloggersentral.com
&ExcludedNick1=Greenlava
&ExcludedNick2=GreenLava
&ShowHowMany=10
&_callback=getYpipe
&_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
&_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2009/06/creating-top-commentator-widget-in.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End --> 

Untuk makluman :

  • Warna merah = url blog korang
  • Warna hijau = letak nickname korang atau sesiapa yang korang tak nak. e.g : Ieyza Elena
  • Warna biru = jumlah top commentator yang korang nak tunjukkan

1 jejari komen:

Raudzah Zahari said...

Thanks ya...dah lama cari widget ni...